hi-fi
high-end surround
     
 
 


Lemezmosás

A Clearaudio Matrix lemezmosó berendezésének tesztje

Írta: Marco Kolks
Megjelent: a Hörerlebnis c. folyóiratban

Peter Suchy úr szereti a tökéletességet. A jó számára sohasem elég. Éppen ezért szenvedéllyel és aprólékos munkával varázsolja elo a saját termékeibol a megoldásban rejlo potenciál minden morzsáját. Így azután csak ido kérdése volt, hogy az erlangeni analóg specialista mikor rukkol ki egy lemezmosó berendezéssel.
"Matrix" az új alkotás neve. Szép, hihetetlenül szép, ha egyáltalán mondhatunk ilyet egy lemezmosó készülékrol. Suchy úr számára nyilvánvalóan elmúlt a falemezekbol összerakott dobozok kora is. A Matrix teste ugyanis kevéssé érzékeny fekete muanyag lemezekbol áll, amelyeket oldalt polírozott nemesacél merevíto rudak tartanak össze és gondoskodnak egyúttal a konstrukció stabilitásáról is. A szerkezet fedolapján trónol egy alumínium lemeztányér, rajta egy antisztatikus borítólemez. Semmi sem inog, nem lötyög a tányér, ha megfogjuk, nem is csoda, hiszen a hosszú tengelyt két SKF golyóscsapágy stabilizálja a helyén.
Mivel Peter Suchy mindig is csak a legjobbat volt hajlandó elfogadni, a tányér meghajtására is a Daimler-Chrysler termékválasztékából szemelt ki egy meglehetosen eros motort. A folyadékszivattyút és tárolótartályt a konkurens BMW szállítja. Nem használ tehát nevenincs elemeket a szerkezetben, csak neves gyártók még nevesebb termékeit, amelyek bizonyára még évtizedek múlva is kaphatóak lesznek. A készüléket két forgatható kar egészíti ki. A baloldali szolgál a tisztítófolyadék felszippantására, a jobb köpködi azt a lemezre. Mindkét kar csavarokkal rögzítheto a helyén. A készülékház tetejének jobb alsó sarkában három kapcsolót találunk. Az elso kapcsolóval választható meg a forgásirány (elore, vagy visszafele). A középso kapcsoló megnyomásával több kis fúvókából elkezd áramlani a tisztítófolyadék. A harmadik, felso kapcsolóval választható meg az elszívás ereje. A kapcsolók átlátszó muanyag borítást kaptak, nehogy esetleg folyadék szivároghasson a kapcsoló, vagy a készülék belsejébe.
A Matrix kezelése rendkívül egyszeru. Olyan áttekintheto, mint maga a teljes készülékkonstrukció. Tudjuk, a siker záloga gyakran az, hogy csak a legfontosabbra koncentráljunk. Ezt történt itt is: A gyártó a megfelelo anyagokat használja a megfelelo minoségben a megfelelo helyen. Ez az érzés uralkodik el már a készülék kicsomagolásakor, s a készülék használatával csak erosödik.
Helyezze rá a tisztítandó lemezt a tányérra, s rögzítse azon egy leszorító koronggal! Helyezze a tisztítókart a lemezre, rögzítse ott és spriccelje rá a lemeztisztító folyadékot! A motor még eros terhelés mellett is egyforma sebességgel forog a kívánt irányban. Végül tegye vissza a tartóbakra a tisztítókart és helyezze az elszívó kart a lemezre! A legtöbb esetben az elso, leggyengébb fokozat is elegendo. Normál körülmények között a lemeztisztítás alig két és fél percet vesz igénybe a Matrix készüléken. Különösen szennyezett lemezeknél ugyanakkor hosszabb idovel kell számolnunk.
Hibátlanul muködik a tisztítószer adagolása. Egyszer sem fordult elo, hogy a készülék elárasztotta volna a tisztítandó lemezt, a cimkére sem került tisztítófolyadék és alulról sem ázott el a lemez. A tisztítóhatás egyébként a lemez teljes felületén egyenletesen kiváló.
Minden lemeztisztító készülék kritikus pontja az elszívó berendezés zaja, ez leginkább a hagyományos porszívó hangjára emlékeztet. Ez alól a Matrix sem kivétel. Ugyanakkor a hangja mindazonáltal mégis könnyebben elviselheto, mint sok versenytársáé. Amennyiben még ez a zaj is zavarólag hatna, 190 euró felárért egy szuperhalk szurobetét szereltetheto a készülékbe. Ezáltal az igen halk Blue Danube és az extraorbitálisan drága Keith Monk és Loricraft készülékek is méltó vetélytársat kapnak.
A Clearaudio a saját gyártmányú tisztító folyadék használatát javasolja. A kereskedelmi forgalomban kapható, vagy házilag kutyult tisztító folyadékokkal szemben a Clearaudio tisztító folyadékkal kezelt lemezek érezhetoen jobban is szólnak. Elsosorban a noi hangok válnak tisztábbá, bársonyosabbá, de hasonló hatás hallható a cselló hangjában is. A Clearaudio folyadék kevés glicerint is tartalmaz. Talán éppen ez adja a jobb hangminoséget. Ezzel azonban még ne érezzék magukat felbátorítva, hogy glicerines tisztítószert kavarjanak ki otthon, hiszen nem ismert a keverési arány!
Tapasztalatam: A "Matrix" megismerése óta már nem is vágyom annyira a Keith Monk termékekre, mint tettem azt korábban. A Matrix teljes egészében kiváló termék és ez nem csak az elso osztályú kivitelére értendo. A lemeztisztító készülékek esetében legfontosabb tisztítási folyamat gyorsan és rendkívül alaposan történik. Az egyszeru és kényelmes kezelés, valamint a készülék szemet gyönyörködteto kivitele teszi teljessé a pozitív benyomásunkat. Számomra a Matrix jelenti ezentúl a lemeztisztító készülékek koronázatlan királyát. Soha többet nem lesz a lemezek tisztításával gondja annak, aki megveszi a készüléket!

A Matrix lemeztisztító készülék muszaki adatai:
Méretei: 47 cm széles, 22 cm magas, 37 cm mély.
Ára: 1.990 euró
Az opcionális (átlátszó) takarófedél ára: 200 euró
Gyártja: Clearaudio Electronic GmbH.
Spardorfer Strasse 150,
91054 Erlangen
Telefon: (00-49-9131)59-593
Telefax: (00-49-9131)51-683
Email: info@clearaudio.de
Internet: www.clearaudio.de